2013. szeptember 30., hétfő

Törvénytervezet készül a gyermekek fejlődését károsító médiatartalmak kiszűrése érdekében

A kiskorúak káros médiatartalmaktól való védelme érdekében javaslatokat dolgoz ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa. A hatályos médiaszabályozás 20. századi szabályozás, hiszen a hagyományos televízióra és rádióra vonatkozik – gyermekvédelmi szempontból ez hiba, az újabb generációk médiafogyasztási szokásai ugyanis azt mutatják, hogy elsősorban az internetre kell figyelni. 
Az NMHH több javaslatot is előkészített a médiaszabályozás kibővítéséhez:
- Elsőként javasolják a szűrőszoftverek terjedésének elősegítését, valamint a szűrt internethasználatot közintézményekben (iskolákban, könyvtárakban). 
- Szorgalmazzák az internetes tartalmak korhatár-besorolását (klasszifikációját) is: a kiskorúak fejlődését károsító tartalmak esetén figyelmeztető jelzést kellene közzétenni, ha pedig ez nem történik meg, akkor a mulasztást a gyermekvédelmi kerekasztalhoz bárki bejelenthetné. 
- A kiskorúak személyiségi jogának hatékonyabb védelme érdekében indítványozzák továbbá, hogy fényképpel, szöveggel és mozgóképpel történő visszaélés esetén közvetlenül a szolgáltatóhoz lehessen fordulni és kérni a tartalom eltávolítását. 
- A NMHH javasolja a videójátékok klasszifikációját, illetve, hogy az elektronikus műsorkalauzban is fel kelljen tüntetni a korhatárkarikákat, ahogy a nyomtatott műsorfüzetben is. 
A legfontosabb azonban a médiatudatosság növelése, illetve támogatni a kiskorúak számára készülő internettartalmakat. A javaslatokat eddig 80-90 civil szervezetnek juttatták el, amelyektől véleményt, hozzászólást várnak. A törvényjavaslat, melyet az igazságügyi tárcával közösen készít az NMHH, várhatóan novemberben kerül az Országgyűlés elé.

Forrás: edupress.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése