2013. szeptember 10., kedd

Európai Polgárok Éve - vetélkedősorozat középiskolás csapatok részére

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium - a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ támogatásával - a 2013-as Polgárok Európai Éve alkalmából meghirdetett nemzetközi vetélkedősorozatra hívja a középiskolák 15-17 éves diákjait és tanáraikat. 

A verseny célja, hogy az Európai Unió fiatal polgárai felfedezzék az Unió lényegét, megismerjék működését, valamint tudatosítsák az Alapjogi Charta által számukra biztosított alapvető jogokat.

A vetélkedő első két fordulója online zajlik és az Európai Unióval kapcsolatos alapismereteket hívja elő (emberi jogok, európai polgárok jogai, EU működése). A harmadik (országos döntő, Veszprém) és a negyedik (nemzetközi, Budapest) fordulóban a már alapos tudás birtokában lévő diákok kreatív, együttműködést és összetett gondolkodást igénylő feladatok, játékok során bizonyíthatják felkészültségüket. A verseny minden fordulója angol nyelven zajlik. A verseny fődíja egy ötnapos, négy éjszakás brüsszeli jutalomút a nemzetközi döntő győztes csapata és a felkészítő tanára számára 2014. májusában.

A verseny lebonyolításáról a KIM gondoskodik.

A részvételi szándékot 2013. szeptember 15-ig várják a vetelkedo@kim.gov.hu e-mail címre, amiben az intézmény jelzi, hogy az iskolában meghirdeti-e a versenyt. A visszajelzést követően a KIM a népszerűsítést segítő plakátot, szórólapokat küld az intézménynek.

A célcsoport: 15-17 éves középiskolás diákok, 5-6 fős csapatokban

Résztvevő országok: Magyarország, Horvátország, Lengyelország, Szlovákia és Szlovénia

A program főbb szakaszai:

1. Előkészítés (2013. szeptember-október)
A játék webfelületén október 15-ig lehet majd regisztrálni. Az első forduló lebonyolításához szükséges feladatsorokat, pótfeladatsorokat, megoldókulcsokat, információt és instrukciót a KIM biztosítja a résztvevő iskolák számára. Az iskolák feladata a diákok tájékoztatása, felkészítése, a feladatok megoldásához szükséges helyszín biztosítása valamint a versenyen való jelenlét.

2. Az első online forduló (2013. október 28-30.)
Az első forduló alaptémája: alapismeretek az EU-ról és hazánk helyéről az EU-ban.
Forma: online teszt és esszé

3. A második online forduló (2013 november utolsó hete)
A téma: Én mint EU-polgár
Résztvevők: az adott régió/megye legjobb csapatai
Forma: online teszt, helyi feladatok (cikk a helyi lapban, rövidfilm mobillal, esszé)

4. Nemzeti döntő (Veszprém, 2014. január)
Téma: Az EU Alapjogi Chartája
Résztvevők: régiók/megyék győztes csapatai
Forma: kreatív feladatok

A nemzeti csapat bemutatkozó látogatást tehet a tagország szakminisztériumában, ahol egynapos felkészítést kap szakmai anyagok és kommunikációs tréning formájában.

5. Nemzetközi döntő (2014. március)
Téma: minden korábbi forduló anyaga
Tervezett helyszín: Budapest
Forma: kreatív feladatok, versengés helyett együttműködés

 A versenyről további információ a vetelkedo@kim.gov.hu címen kérhető.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése