2013. szeptember 12., csütörtök

Az érettségi vizsgák szabályainak változásai

Fotó: demotivalo.com

2014. január 1-jével módosul az érettségi vizsga vizsgaszabályzatáról szóló kormányrendelet. Az érettségi vizsga vizsgaszabályzatának kiadásáról szóló 100/1997. (VI. 13.) Korm. rendelet (továbbiakban vizsgaszabályzat) 2012. évi módosítása következtében több ponton is változik a vizsgaszabályzat 2014. január 1-jétől.
  • Előrehozott érettségi vizsgát a középiskolai tanulmányok teljes befejezését megelőző első vagy második tanév május–júniusi vizsgaidőszakában lehet tenni, és csak idegen nyelvekből és informatikából. (Tehát az október-novemberi vizsgaidőszakban 2014-től nem lesz lehetőség előrehozott érettségi vizsgára jelentkezni.)
  • A sikertelen előrehozott érettségi vizsga vagy a középiskolai tanulmányok teljes befejezését megelőzően tett sikertelen szintemelő érettségi vizsga esetében az adott vizsgatárgyból javító vagy pótló vizsgára legkorábban csak a rendes érettségi vizsga vizsgaidőszakában lehet majd jelentkezni.
  • Szintemelő érettségi vizsgát a középiskolai tanulmányok teljes befejezése előtt (vagyis a középiskola utolsó évfolyamának elvégzése előtt) csak informatikából és csak idegen nyelvből lehet tenni. Erre az október-novemberi és a május-júniusi vizsgaidőszakban is lehetőség lesz.
  • Szintemelő érettségi vizsgát a május-júniusi vizsgaidőszakban bármelyik vizsgatárgyból lehet tenni, de csak abban az esetben, ha a vizsgázó a középiskolai tanulmányait a vizsgaidőszak kezdete előtt sikeresen befejezte (vagyis az év végén nem bukott meg egyetlen tantárgyból sem).
  • A 2013/2014. tanév május-júniusi vizsgaidőszaktól kezdődően az utazás és turizmus választható közismereti vizsgatárgyból csupán az öt vizsgatárgyon felüli, szabadon választott (hatodik) vizsgatárgyként tehető érettségi vizsga.
  • Megszűnik négy művészeti érettségi vizsgatárgy: ábrázoló és művészeti geometria; magyar népzene alapja; hangtani és akusztikai ismeretek; hangkultúra. Ezekből a tárgyakból utoljára a 2013/2014. tanév október-novemberi vizsgaidőszakban lehet vizsgát tenni.
  • Akkreditált érettségi vizsgatárgyakból a 2014/2015. tanév október-novemberi vizsgaidőszakban lehet utoljára érettségi vizsgát tenni.
  • Új közismereti vizsgatárgy lesz a pszichológia, amiből a 2014/2015. tanév május-júniusi vizsgaidőszakában lehet először választható közismereti tárgyként vizsgát tenni.
  • A szakközépiskolák esetében 2017. január 1-től kötelezően választandó vizsgatárgy a szakközépiskola ágazatának megfelelő szakmai vizsgatárgy. 
 Az Oktatási Hivatal összefoglalta a változásokat, melyeket az alábbi linkre kattintva letölthető pdf dokumentumból ismerhettek meg:

Az érettségi vizsgák szabályainak változásai 2014. január 1-jétől

Forrás: oktatas.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése