2013. szeptember 19., csütörtök

Digitális állampolgárság - pedagógusok és a tanulók IKT-kompetenciáinak vizsgálata

A minősítés bevezetése sok változást hoz, melyekre érdemes felkészülni. Ezen változások egyike az, hogy a minősítésben részt vevő valamennyi pedagógusnak e-portfóliót kell készítenie. A digitális világ ismerete fontos tényezője mindennapjainknak, azonban nagyon eltérő mind a pedagógusok, mind a diákok körében az infokommunikációs eszközök használatának képessége.

Az életpályamodell bevezetésével egy időben, 2013 őszétől az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar  Információs Társadalom Oktató- és Kutatócsoportjának Digitális Állampolgárság csoportja felméri a pedagógusok és a tanulók IKT-kompetenciáinak fejlettségét. A kutatás célja, hogy átfogó képet adjon a pedagógusok digitális ismereteiről, és a kapott eredmények tükrében célzott fejlesztési tervek kerülhessenek kidolgozásra. Az OHPI számára is különösen fontos ez a felmérés, mert a digitális kompetenciák szerepet játszanak a pedagógusok kompetenciaalapú értékelésében is.

A kutatáshoz kapcsolódó országos, nagymintás empirikus kérdőívet első körben 2013. szeptember 17-től tölthetik ki a pedagógusok és a tanulók. A válaszadás önkéntes alapon, a kitöltők anonimitásának megőrzése mellett zajlik, a beérkező válaszokhoz az ELTE PPK ITOK kutatócsoportjának tagjain és az Oktatási Hivatal illetékes munkatársain kívül mások nem férnek hozzá.

A nagy horderejű és sok részterületet felölelő téma kutatására négy, körülbelül 20-30 kérdésből álló kisebb kérdőívet állítottak össze a projekt megvalósítói. Egy részkérdőív lelkiismeretes kitöltése hozzávetőlegesen húsz-huszonöt percet vesz igénybe, ezért célszerű, hogy ne egyszerre, inkább rövidebb-hosszabb szüneteket tartva, ki-ki a saját időbeosztásának megfelelően válaszoljon a kérdésekre.

 A kérdőívek eléréséhez kattintson a megfelelő linkre:
A kérdőívek kitöltésének határideje: 2013. szeptember 30.

Az egyéni eredményeket a kitöltő által megadott jelige segítségével összesítik a szakemberek, ezért kiemelten fontos, hogy minden esetben ugyanazt a jeligét adják meg a válaszadók. A kutatócsoport digitális állampolgársággal kapcsolatos kutatási tevékenységéhez kapcsolódó nyilvános információk, publikációk, a területhez kapcsolódó rendezvények időpontjai elérhetőek a kutatócsoport honlapján: www.digitalisallampolgarsag.hu, ahogyan novembertől ugyanitt található majd az országos vizsgálat eredményeinek összefoglalása is.

A kérdőív kitöltéséhez kapcsolódóan több lehetőség közül választhatnak, annak tükrében, hogy az eredmények és visszajelzések, valamint a fejlesztések milyen mértékben fontosak a résztvevők számára.
  • Amennyiben anonim módon (az e-mail cím megadása nélkül), jelige megadásával, 2013. szeptember 22-ig tölti ki a kérdőívet a válaszadó, személyre szóló visszajelzést nem tudnak készíteni neki a szakemberek, de az országos vizsgálat eredményeiről a honlapon tájékozódhat majd mindenki.
  • Amennyiben a kitöltő a jelige mellett megadja az e-mail címét is, akkor a vizsgálat lezárultával egyénre szóló visszajelzést kap (grafikonokkal és rövid szöveges értékeléssel), amely tartalmazza a többi válaszadóval történő összehasonlítást is. Ebben röviden leírják a szakemberek, hogy milyen területeken fejlődhet és mire érdemes figyelnie a digitális világban való részvételekor.
  • Amennyiben az intézményéből 2013. szeptember 22-ig legalább 10 pedagógus hiánytalanul kitölti a kérdőívet, és azon - a jelige mellett - megadja az e-mail címét, valamint az intézménye adatait is, akkor a kutatás szervezői az intézmény összes pedagógusa számára ingyenes hozzáférést biztosítanak egy "Digitális Állampolgárság" távoktatási kurzushoz (multimédiás elemek, önálló tanulási lehetőség), amely a későbbiekben nagy segítség lehet a pedagógus-életpályamodellhez kapcsolódó portfólió összeállításához is.
  • Amennyiben 2013. szeptember 22-ig intézményenként 10 pedagógus kitölti a tanári kérdőívet és legalább 4 osztály vagy legalább 70 tanuló hiánytalanul kitölti a tanulói kérdőíveket és - a jelige mellett -  megjelölik azon az intézményük adatait, valamint az e-mail címüket is, akkor a kutatás szervezői a tanulók számára is ingyenes hozzáférést adnak a célzottan számukra összeállított "Digitális Állampolgárság" távoktatási kurzushoz, amelyben olyan eszközök használatáról tanulhatnak majd, amelyek személyes tanulási környezetüket hatékonyan egészíthetik ki.
A honlapon, a kérdőívek között érhető el a tanári és a tanulói változat is, kérjük, hogy a tanulói változatra hívják fel a diákok figyelmét!

Bármelyik lehetőség választása esetén kiemelten fontos, hogy jeligét mindenképpen adjon meg a kitöltő, és ez a jelige a különböző kitöltések során, minden terület esetében megegyezzen, hiszen a kutatók ezáltal tudják összekapcsolni a kitöltött kérdőíveket.
Bármelyik lehetőséget választják a kitöltők a fentiek közül, fontos tudniuk, hogy a felmérés levezénylői az e-mail címeket nem használják fel a továbbiakban más célra, csupán erre küldik ki az egyéni kiértékelést, illetve ezen keresztül kapják meg az érintettek a hozzáférést a távoktatási kurzushoz.
Amennyiben szeretnék és a megfelelő mezőt kitöltve ezt jelzik, akkor a kutatáshoz kapcsolódó további kiadványokról, oktatócsomagokról, rendezvényekről is a megadott e-mail címre küldenek értesítést a szervezők.
A kérdőívvel kapcsolatos kérdéseket és észrevételeket a digitalisallampolgarsag@gmail.com címre várják a kutatók.

A kérdőívek elérhetőek a http://digitalisallampolgarsag.hu címen, a Kérdőív menüpont alatt.

Forrás: oktatas.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése