2013. október 30., szerda

Újabb törvénymódosítások a gyermekek védelmében

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium kiemelt feladatának tekinti a gyermekbarát igazságszolgáltatás megteremtését, ennek újabb lépéseként megalkotta egyes törvények a gyermekek védelme érdekében történő módosításának tervezetét. 

A tervezett jogszabályi módosításokkal többek között kiterjesztésre kerül és jobban ellenőrizhetővé válik azon szabályozás, ami alapján a gyermekek sérelmére súlyos bűncselekményeket elkövetők nem dolgozhatnak gyermekekkel foglalkozó munkakörökben. A bűnismétlések elkerülése érdekében bevezeti a javaslat a megelőző pártfogás jogintézményét és megteremti a gyermekekre káros internetes tartalmak kiszűrését biztosító szabályozást. 

Felhívjuk a figyelmet, hogy jelen előterjesztés tervezet, amelynek tartalma módosulhat, ezért ez ebben a formájában nem tekinthető a kormány álláspontjának. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium 2012-ben elindított gyermekbarát igazságszolgáltatási programjának célja, hogy a lehető legtöbbet tegyen a gyermekbarát igazságszolgáltatás gyakorlatának a magyar és az európai jogrendbe történő beépüléséért. 

A megvalósítás során mérföldkő volt egyes ehhez kapcsolódó törvények módosításának elfogadása, amelynek folytatásaként a minisztérium újabb, gyermekbarát intézkedéseket tartalmazó törvénymódosításokat készített elő. Az egyes törvényeknek a gyermekek védelme érdekében történő módosításáról szóló jogszabálytervezet eredményeképpen szigorodik azon szabályozás, hogy a gyermekek sérelmére súlyos bűncselekményeket elkövetők a jövőben nem végezhetnek gyermekek nevelésével, felügyeletével, gondozásával, gyógykezelésével kapcsolatos tevékenységet. A büntetlen előélet igazolását célzó hatósági erkölcsi bizonyítványban – erre irányuló kérelem nélkül is – megjelenik minden olyan foglalkozásától vagy tevékenységtől eltiltás, amelyben a kérelmező tizennyolcadik életévét be nem töltött személy nevelését, felügyeletét, gondozását, gyógykezelését végezné, vagy ilyen személlyel egyéb hatalmi vagy befolyási viszonyban állna, illetve általában minden olyan foglalkozástól eltiltás, amelynek a kérelmező a hatálya alatt áll. A tervezet ezért tartalmazza a munka törvénykönyvéről, a közalkalmazottak jogállásáról és a közszolgálati tisztviselőkről, valamint a bűnügyi nyilvántartási rendszerről szóló törvény módosításának tervezetét. Új jogintézményként bevezeti a javaslat a megelőző pártfogást, ami lehetőséget nyújt arra, hogy a pártfogó a gyermekkel és a gyámhatósággal együttműködve figyelemmel kísérje a hatóság által meghatározott magatartási szabályok betartását. Ez elősegíti a szocializációt, a bűnismétlés megelőzését és segítséget nyújt a fiatalnak a társadalomba való beilleszkedéshez. A tervezet ezzel kapcsolatban módosítja a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról, a büntetőeljárásról, a szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló törvények, valamint a büntetések és az intézkedések végrehajtásáról szóló törvényerejű rendelet módosítását. 

Meghatározza a tervezet a gyermekekre az interneten leselkedő veszélyek elleni fellépés jogi szabályozási eszközeit. Az internetszolgáltatók kötelesek lesznek megfelelő ingyenes szűrőszoftvereket a felhasználók rendelkezésére bocsátani, ennek eredményeképpen továbbá szűrhetővé válnak azok az internet-tartalmak, amelyekhez a gyermekek hozzáférnek. A tervezet rögzíti, hogy a nyilvános könyvtárakban és köznevelési intézményekben kötelező lesz használni olyan szűrőszoftvereket, amelyek biztosítják, hogy a gyermekek ne férhessenek hozzá a számukra káros tartalmakhoz az iskolákban és a könyvtárakban sem. A törvénymódosítás emellett lehetővé teszi, hogy a gyermekek személyiségi jogai elleni jogsértések esetén egy speciális eljárási rend szerint, még a polgári peres vagy a büntető eljárás előtt vagy helyett fel lehessen lépni az internetszolgáltatónál. A jogszabálytervezet alapján a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság tanácsadó testületeként létrejön a Gyermekvédelmi Internet Kerekasztal, amely figyelemmel kíséri a kiskorúak védelmét szolgáló előírások érvényesítését és elősegíti a médiatudatosság növelését. A hírközlési szabályok tervezett módosítása szerint az internetes szolgáltatók kötelesek lesznek a kiskorúak védelmét lehetővé tevő szoftverekről közérdekű tájékoztatókat összeállítani, közzétenni és erről tájékoztatás adni. A szolgáltatók kötelesek lesznek emellett a szoftver ingyenes letöltését is biztosítani. Ennek érdekében az előterjesztés módosítja a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló, a fogyasztóvédelemről szóló, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, valamint az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló, az elektronikus hírközlésről szóló és a nemzeti köznevelésről szóló törvényt. 

A törvényjavaslat 2014. január elsején léphet hatályba, a szűrőszoftverek biztosításának kötelezettsége a szolgáltatók részére 2014. július 1-jén, a köznevelési és közkönyvtári intézmények esetében pedig 2014. szeptember 1-jén áll be. 

Az észrevételeket 2013. október 31-ig várják a peter.laszlo.salgo@kim.gov.hu.hu e-mail címre.

Letölthető dokumentum:
Előterjesztés az egyes törvényeknek a gyermekek védelme érdekében történő módosításáról

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése