2013. október 15., kedd

Az európai tanulás kapuja - szabadfelhasználású digitális tananyagok


2013. szeptember 25-én kezdte meg működését az Európai Bizottság új oktatási honlapja, ahol szabadon felhasználható tartalmakat lehet megosztani. Cél a digitális tanulás. 

A "Megnyíló oktatás" (Open Education Europa) honlap fő célkitűzése, hogy összekapcsolja az összes létező szabadfelhasználású tananyagot, és azokat elérhetővé tegye a tanulni vágyók, tanárok és kutatók számára.

Az Európai Bizottság sajtóközleménye szerint a digitális átállás a felsőoktatást is kihívások elé állítja: mivel a következő évtizedben jelentős mértékben nőni fog a diákok száma, az egyetemeknek is korszerűsíteniük kell hagyományos oktatási módszereiket, a személyes jelenlétet kombinálva az online oktatási eszközökkel – például nyitott online tömegkurzusok (MOOC) formájában, melyek keretében a diákok bárhol, bármikor és bármilyen eszközzel hozzáférhetnek az oktatáshoz.
A portál a 2002 óta működő, szintén az Európai Bizottság által működtetett elearningeuropa.info honlapon alapszik. Jelenleg közel 38 000 regisztrált felhasználóval és havi 55 000 látogatóval rendelkezik az oldal.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése