2013. október 7., hétfő

Láncreakció - szórakoztató tudományos verseny középiskolásoknak

A BASF és az MKE középiskolások számára hirdet szórakoztató, ám mégis tudományos versenyt, melynek neve: Láncreakció. Az immár harmadik éve sikeresen működő CHEMGENERATION.COM kémiai oktatóportál idén egy játékos versennyel szeretné a fiataloknak megmutatni a tudományok szórakoztató oldalát. Az izgalmas verseny októberben nemcsak Magyarországon, de több közép-európai országban, így Bulgariában, Horvátországban, Lengyelországban, Szlovéniában és Szlovákiában is elindul.
Világunkat a fizika és a kémia mozgatja. Most mozgasd meg őket te!”
A Láncreakció Tudományos Verseny a diákok kíváncsiságára és problémamegoldó képességére alapoz, hiszen az iskolában tanultakat kell felhasználniuk egy különleges, fizikiai-kémiai szerkezet felépítéséhez. Az izgalmas versenyfeladat ugyanis nem más, mint egy Láncreakció gépezet megalkotása, melyet fizika és a kémiai reakciók sorozata tart működésben.
A versenyen induló diákcsapatoknak közösen, csapatvezető kémiatanáruk segítségével és felügyeletével kell felépíteniük egy ilyen izgalmas, mozgó masinát. A tervezés során az iskolai kémiaórán tanultakat is leleményesen fel kell használniuk, hiszen a gépezetbe be kell építeniük kémiai reakciókat is, legyen az például egy látványos színváltozással járó sav-bázis reakció, gázképződés vagy éppen egy kémiai energiával működő galvánelem.
A diákok bármilyen hétköznapi eszközt vagy újrahasznosított tárgyat felhasználhatnak a gépezet megépítéséhez. Emellett több iskola kezdőcsomagot kap: a  „Magic Box”-ban sok segédeszköz található, melyek még érdekesebbé tehetik a diákok építményeit.
Mindemellett a csapatok segítségére lesznek a CHEMGENERATION.COM weboldalon található, látványos kísérleteket bemutató videók is, melyekből a diákok ötleteket meríthetnek ahhoz, hogy milyen fizika és kémia reakciókat építsenek be a gépezetükbe.
A versenyre a csapatok a saját Láncreakció gépezetüket bemutató videó beadásával nevezhetnek, az elbírálást pedig kémia- és fizikatanárokból, valamint mérnök szakemberekből álló szakmai zsűri végzi. De emellett online is lehet majd szavazni a legizgalmasabb vagy épp a legviccesebb Láncreakciókra. A zsűri által legjobbnak ítélt gépezetet felépítő diákcsapat minden tagja, a csapatvezető kémiatanár, valamint a nevező iskola is értékes ajándékot kap, csakúgy, mint az online közönségszavazás nyertese.

További részletek és bemutató videó: http://www.chemgeneration.com/hu/chainreaction/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése