2013. október 21., hétfő

Stockholmi Ifjúsági Víz Díj - vízügyi verseny középiskolásoknak


A Stockholmi Ifjúsági Víz Díjat (Stockholm Junior Water Prize, SJWP) 1997-ben alapították. Egyike a legelismertebb nemzetközi ifjúsági díjaknak a szakterületen. Védnöke a svéd koronahercegnő, Viktória, ő adja át a díjat és találkozik a döntő résztvevőivel is az évente megrendezett stockholmi Víz Világhéten. A Díj 5000 dollár és kristályszobor. 

A döntőben az egyes országok versenyének győztese indulhat. A pályaművek olyan helyi, regionális, országos vagy globális témával foglalkozhatnak, melyeknek környezetvédelmi, tudományos, társadalmi, vagy műszaki jelentőségük van. A verseny nyelve angol. Világszerte több ezer, 15-20 év közötti, középiskolai tanulmányokat folytató fiatal vesz részt évente ebben a szakmai vetélkedőben, mely a víz, illetve a környezet védelmének, a tudatosság felkeltésének kiváló eszköze.


A hazai versenyt a GWP Magyarország Közhasznú Alapítvány szervezi, számos partnerszervezet segítségével és támogatásával. Védnöke Kovács Péter vízügyért felelős helyettes államtitkár (Vidékfejlesztési Minisztérium). Jelentkezni a www.ifivizdij.hu honlapon keresztül történő regisztrációval, valamint egy legfeljebb 20 oldalas angol nyelvű pályamű és a nevezési lap beküldésével lehet.
A győztes csapat képviseli Magyarországot a nemzetközi döntőben, a stockholmi Víz Világhéten, várhatóan 2014. augusztus 31-szeptember 5. között. Költségeit a versenyszervezők fedezik. A részvétel egyben a nyertes kötelezettsége is. Az első három helyezett csapat tagjai további jutalmat kapnak.
A versenynek az előírások szerinti megrendezése csak anyagi támogatók segítségével lehetséges szerte a világon. Az évenkénti magyar forduló színvonalas lebonyolítása és a győztes csapat stockholmi részvételének biztosítása érdekében szponzorok jelentkezését várják az itt letölthető szponzori felhívásalapján.

Határidő: 2014. április 15. 

Nevezni egyénileg, vagy maximum háromfős csapattal lehet 15-20 éves középiskolásoknak. Részletes szabályok a letölthető versenykiírásban találhatók.

A pályaművek értékelését egy neves hazai vízügyi szakemberekből álló zsűri végzi. A hazai döntőbe, melyre 2014. május 31-én kerül sor Budapesten, a zsűri döntése alapján a legjobb csapatok kapnak meghívást. Itt a versenyzők (szintén angol nyelven) bemutatják a munkájukat és válaszolnak a zsűri kérdéseire. Vidéki résztvevők és csapatonként egy felkészítő tanár utazási költségeit a szervezők fedezik.

Letölthető dokumentumok:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése