2014. február 20., csütörtök

Változások a nyelvvizsga szabályozásában


Bevezetésre kerül az alapfokúnál is könnyebb nyelvvizsga, szigorodnak a szóbeli vizsga szabályai, hangfelvétel készül a szóbeli vizsgán - ezek a legfontosabb elemei az új kormányrendeletnek.

Megjelent a Kormány 33/2014. (II. 18.) Korm. rendelete a Magyar Közlöny2014. évi 23. számában az idegennyelv-tudást igazoló államilag elismert nyelvvizsgáztatásról és a külföldön kiállított, idegennyelv-tudást igazoló nyelvvizsga-bizonyítványok Magyarországon történő honosításáról szóló 137/2008. (V. 16.) Korm. rendelet módosításáról.

A Kormányrendelet részletezi, hogy nyelvvizsga a rendeletben megjelölt következő négy szinten tehető:
a) A2 (belépőfok),
b) B1 (alapfok),
c) B2 (középfok),
d) C1 (felsőfok).

A nyelvvizsgaszintek leírását a 2. számú melléklet tartalmazza.

A módosítás egyik legfontosabb eleme az újonnan bevezetett, A2 szintű nyelvtudást mérő nyelvvizsga. Itt azt mérik majd, hogy a mindennapi élethelyzetekben, a szakmai tevékenység során előforduló egyszerű, személyes élettérrel kapcsolatos idegen nyelvi kommunikációhoz szükséges idegennyelv-ismeret megléte fennáll.  A rendelet részletesen tartalmazza, hogy a vizsga mely nyelvi készségek és kompetenciák vizsgálatára irányul.
Az EMMI jelezte, hogy az A2 szintű nyelvtudást mérő vizsgán a mindennapi élethelyzetekben, illetve szakmai tevékenység során előforduló egyszerű, személyes élettérrel kapcsolatos idegen nyelvi kommunikációhoz szükséges idegennyelv-ismeret meglétét mérik. Az új szint bevezetése elsősorban a szakképzésben részt vevőknek jelentene motivációt nyelvtudásuk valós megméretéséhez.

Szigorítja a rendelet az írásbeli vizsga feltételeit, megvalósítását is. A nyelvvizsgáztatás az akkreditált vizsgaközpont által delegált bizottság előtt történik, a vizsga feladatlapjait a vizsgaközpont az írásbeli vizsga napján juttatja el a vizsgahelyszínre és erről jegyzőkönyvet kell készíteni. További szigorítás, hogy a szóbeli nyelvvizsgáról, a nyelvvizsgázó hozzájárulása után hangfelvétel készül.

A rendelet szerint az Oktatási Hivatal a nyelvvizsgáztatással kapcsolatos módosított feladatkörében elbírálja a vizsgaközpont, a vizsgahelyek, a vizsgarendszer létesítésére és a vizsgarendszer új nyelvvel, új szinttel történő bővítésére irányuló akkreditációs kérelmet, valamint a vizsgaközpont akkreditációjának megújítására vonatkozó kérelmet és ellenőrzi a vizsgaközpontok működését. A Hivatal dönt továbbá első fokon az akkreditációs kérelmekről, végzi a külföldön szerzett nyelvvizsga-bizonyítványok honosítását, vezeti a nyelvvizsgák nyelvvizsga-anyakönyveinek nyilvántartását
Szigorítás, hogy a Hivatal az általa kirendelt szakértő segítségével az éves munkaterve alapján ellenőrzi a vizsgaközpontokat, vizsgarendszereket, vizsgahelyeket.

A rendeletben megfogalmazottak érintik a nyelvvizsgaközpontok akkreditációját is. Az akkreditációt kétévente kötelező megújítani. Ezt a kérelmet a nyelvvizsgaközpontoknak kell benyújtaniuk. A megújítás ellenőrzéshez kötött, az ellenőrzés költségeit a vizsgaközpontok költségarányosan, az általuk lefolytatott vizsgák számának függvényében fizetik. A külföldi vizsgaközpontok, a külföldi jogi személyek akkreditációjukat a Magyarországon bejegyzett szervezete vagy intézménye által kérelmezhetik.

Ha a Hivatal az ellenőrzés során megállapítja, hogy az akkreditált vizsgaközpont, a vizsgarendszer egésze, illetve annak egy része vagy a vizsgahely nem felel meg a jogszabályokban és az Akkreditációs Kézikönyvben foglalt előírásoknak, a vizsgaközpontot határidő kitűzésével felhívja a jogszabálysértés megszüntetésére, legfeljebb három hónapra felfüggeszti, illetve ismételt vagy súlyos jogszabálysértés esetén az akkreditációt visszavonja.

A rendelet lehetővé teszi, hogy a vizsgaközpont a nyelvvizsgát a vizsgaközponton kívül is megszervezheti. Ebben az esetben a központtól eltérő vizsgahelyeket szintén akkreditációs eljárás alá kell vonni az 5. § (1) bekezdés c) pontja szerint. Számítógépes nyelvvizsga esetén az akkreditációs eljárás kiterjed a számítógépes környezet alkalmasságának a vizsgálatára is.

A rendelet rögzíti az akkreditált vizsgarendszer szabályait, feltételeit, valamint a vizsgaközpontokban történő alkalmazás követelményeit. Rendelkezik ugyanakkor arról is, hogy azon nyelvek esetében, amelyekből Magyarországon nincs nyelvtanárképzés, vizsgáztató az lehet, aki rendelkezik felsőfokú pedagógiai szakképzettséggel, rendelkezik az adott nyelvből államilag elismert felsőfokú (C1 szintű) nyelvvizsgával, a nyelvoktatás területén szerzett legalább egyéves vizsgáztatási vagy vizsgafejlesztési és kétéves nyelvoktatási tapasztalattal, valamint igazolja, hogy részt vett az adott nyelvvizsgarendszer vizsgáztatásra felkészítő tanfolyamán.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése