2014. február 25., kedd

Pályakezdő pedagógusok - gyakornokok - figyelmébe

Az Oktatási Hivatal a TÁMOP-3.1.5/12 “Pedagógusképzés támogatása” című kiemelt projekt részeként az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézettel együtt kísérleti programot indít a pályakezdő pedagógusok ﴾gyakornokok) és az intézményben velük foglalkozó szakmai segítők ﴾mentorok) munkájának támogatására.

Az Oktatási Hivatal Projektigazgatósága a TÁMOP-3.1.5/12. kiemelt projekt keretében a gyakornoki évek szakmai programjának és a gyakornoki minősítővizsga rendszerének szakmai kidolgozását, valamint gyakorlatban való kipróbálását tűzte ki céljául.
Ennek érdekében 122 mentori gyakorlattal rendelkező pedagógus továbbképzését, valamint az ezekhez a mentortanárokhoz delegált gyakornokok gyakornoki minősítővizsgára való felkészítését végzik el. A gyakornokok esetében két csoportot vizsgálnak: 200 fő a mentortanárok segítségével a 10 hónapos program teljes időtartama alatt szakmai támogatásban részesül, majd ezt követően minősítővizsgán vesz részt, további 200 fő pedig kontrollcsoportként egyénileg készül fel a minősítővizsgára.

A sikeres próbavizsgát tett gyakornokok a program végén megkapják az Oktatási Hivatal tanúsítványát, amely alapján a tervek szerint a második gyakornoki év leteltét követően, de leghamarabb 2015. január 1-jén a “Pedagógus I.” fokozatba kerülnek besorolásra. 
A Gyakornoki évek szakmai pilotprogram keretében az Oktatási Hivatal a kontrollcsoportba regisztráló gyakornokok részére pótjelentkezést hirdet.
További részletek a mentori és a gyakornoki pilotprojekttel kapcsolatban a http://www.gymv.hu/gyakornokoknak/ oldalon keresztül érhetőek el. 

A kontrollcsoportba való regisztrációra a következő linken keresztül nyílik lehetőség: www.gymv.hu/gyakornok-regisztracio.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése