2014. február 28., péntek

Pedagógusok minősítése - EMMI közlemény

Közlemény a 2015. évre vonatkozó pedagógus minősítési keretszám és a minősítési tervbe történő felvétel különös feltételeinek a meghatározásáról és közzétételéről.

A pedagógusok előmeneteli rendszeréről és a közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény köznevelési intézményekben történő végrehajtásáról szóló 326/2013. (VIII. 30.) Korm. rendelet (a továbbiakban: kormányrendelet) 10. § (1) bekezdése alapján az oktatásért felelős miniszter 2014. február utolsó napjáig közzéteszi a következő naptári évre vonatkozó minősítési keretszámot és a minősítési tervbe történő felvétel különös feltételeit.

A pedagógus előmeneteli rendszer 2013. szeptember 1-jei bevezetésekor a köznevelési intézményekben foglalkoztatott több mint 150 000 pedagógusnak, pedagógiai szakértőnek és pedagógiai előadónak (azok kivételével, akik a 2013. szeptember 1-jétől számított tizedik tanév végéig elérik az irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt) az első minősítési eljárásban vagy minősítő vizsgán – a nemzeti köznevelésről szóló törvény értelmében – 2018. június 30-ig kell részt vennie. A minősítési keretszám meghatározása az idei és elkövetkezendő években erre figyelemmel történik.

2015. évre vonatkozóan a pedagógus minősítési keretszámot az oktatásért felelős miniszter átruházott hatáskörében eljárva 30 000 főben határozom meg.

A 2015. évi minősítési tervbe történő felvétel különös feltételeit az alábbiakban határozom meg:
- pedagógus szakvizsga és legalább 8 év szakmai gyakorlat
vagy
- legalább 30 év szakmai gyakorlat.


A különös feltételeknek legkésőbb a jelentkezés időpontjában kell megfelelni.

A 2015. évi minősítési tervbe történő felvétel szempontjából figyelmen kívül kell hagyni azt, aki a kormányrendelet 36. § (3) alapján 2015. január 1-jével Pedagógus II. fokozatba kerül.

A minősítési tervbe történő jelentkezés és felvétel szabályait a kormányrendelet 10. §-a határozza meg.

A 2015. évi minősítő vizsgákra és minősítési eljárásokra a jelentkezési határidő (a rendeleti szabályok értelmében): 2014. március 31.

A minősítő vizsga, minősítési eljárás lebonyolításának feltétele, hogy a jelentkező pedagógus feltöltse portfólióját az Oktatási Hivatal által működtetett informatikai támogató rendszerbe. A portfólió feltöltésére a kormányrendelet közeljövőben megjelenő módosítása értelmében várhatóan november 30-ig lesz lehetőség. A jelentkezés és a portfólió feltöltés technikai részleteiről az Oktatási Hivatal rövidesen részletes tájékoztatót bocsát a köznevelési intézményvezetők rendelkezésére.

Forrás: EMMI, Köznevelésért Felelős Államtitkárság
 
Kapcsolódó link:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése