2014. február 7., péntek

Közlekedésbiztonsági akcióprogram gyerekeknek és pedagógusoknak

Az uniós adatok alapján a 14 év alatti gyermekeket érintő halálesetek közül minden tizedik vezethető vissza köz­lekedési balesetre. Ez a kétségtelenül riasztó adat egyértelműen jelzi, hogy a gyermekek a közúti közlekedés legvédtelenebb és legveszélyeztetettebb résztvevői. Nem véletlen, hogy napjainkra a „legkisebbek” védelme vált a legfontosabb közlekedésbiztonsági feladatok egyikévé.

A Közúti Közlekedésbiztonsági Akcióprogram keretében megvalósuló „Interneten keresztül elérhető e-learning alapú képzési rendszer és tematikus, célzott tananyagok biztosítása a közúti balesetek számának csökkentése és a közlekedési kultúra javítása érdekében” tárgyú projektet a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium megbízásából az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával a Nemzeti Közlekedési Hatóság kezdeményezte.
A projekt célja, hogy elősegítse a gyermekek biztonságos közlekedését és a gyermekbalesetek számának csökkenését azáltal, hogy ingyenes közlekedésbiztonsági e-learning tananyagokat biztosít a köznevelési intézmények tanulóinak, illetve módszertani útmutatót az ott dolgozó pedagógusok számára.

A kampányban külön-külön tananyagot biztosítanak az 1-2., 3-4., 5-6., 7-8., valamint a 9-12. évfolyamos tanulók számára, illetve módszertani útmutatóval kiegészítve a köznevelési intézményben dolgozó pedagógusok számára.
A program segítségével a tananyagokat sikeresen elvégző tanulók – összhangban a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény és az egységes végrehajtást szabályozó 30/1988. (IV. 21.) MT rendeletének R. 11. § (1) és (2) pontjaival – és a projektben önkéntes alapon részt vevő, köznevelési intézményben dolgozó pedagógusok közül ötvenezren jutnak hozzá ingyenesen, az önkéntes regisztrációt követően, a hatóságilag akkreditált, korszerű, e-learninges (AM, A, A1, A2 és B kategóriás) elméleti képzés valamelyikéhez. 

A projektben résztvevő köznevelési intézmények megyei és országos szinten versenyeznek egymással annak alapján, hogy hány diákjuk, pedagógusuk végezte el a tanfolyamokat. A legjobban teljesítő – minden megyéből kettő – intézmény értékes közlekedésbiztonsági csomagot kap.

A programot támogató weboldalon (www.tanuloknak.hu) kívül az iskolák, pedagógusok és a tanulók számára a projekt idejére (2014. május 31-ig) telefonos ügyfélszolgálatot biztosítanak, amelyet a 06/1-5100-511 telefonszámon lehet elérni. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése