2014. június 10., kedd

Országos történelmi műveltségi vetélkedő középiskolások számára

Hatodik alkalommal hirdeti meg Országos történelmi műveltségi vetélkedőjét a középiskolások számára a Nemzedékek Tudása Tankönyvkiadó és a pedagógiai megújulás egyik műhelyeként hírnevet szerzett Németh László Gimnázium. 
A népszerű verseny időzítése idén némileg eltér a korábbiaktól: az első forduló a 2014–2015-ös tanévre esik, így a szeptemberben 10. évfolyamba lépő tanulók köréből várják a háromfős csapatok jelentkezését, iskolánként legfeljebb három csapatot. Az első fordulóra a felkészülés alapját most is a kilencedikes tankönyv jelenti, s a további fordulóknál ehhez a tizedikes tankönyv egy része csatlakozik. Mivel a nyári szünet után nagyon hamar elérkezik az első forduló, már most érdemes nevezni, és a nyarat is kihasználni a felkészülésre, hogy minden csapat sikeres legyen a szeptemberi első megmérettetésen!

A vetélkedő lehetőséget nyújt arra, hogy a diákok ne csak a tanórákon megszerzett történelemtudásukat kamatoztathassák, hanem kiélhessék fantáziájukat és élvezhessék a játékos feladatokat. A három fordulóban a kvíz-típusú feladatokon kívül a kreativitást, prezentációs készséget és színészi játékot igénylő összetett feladványokat is meg kell oldaniuk. Fontos kompetenciákat is fejleszt a vetélkedő: a gyerekek megismerhetik a csapatmunkát, gyakorolhatják a történelmi források önálló feldolgozását és az önálló véleményalkotást.
 
Tavaly több mint 300 csapat nevezett a vetélkedőre, és idén is sok nevezésre számítanak a szervezők. Az első forduló után az 50  legjobb eredményt elérő csapat mérheti össze tudását a regionális fordulóban, míg a döntőben csupán 10 csapat versenghet az értékes nyereményekért.
Szeptember 18-án kerül sor az iskolákban a helyi fordulókra, a regionális forduló pedig Mikuláskor, azaz december 6-án zajlik majd. A döntő már az új évben, január 31-én kerül megrendezésre, hagyományosan a budapesti Németh László Gimnáziumban.

További infó az NTK honlapján érhető el.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése