2014. június 10., kedd

Hogyan tegyük vonzóvá a szakmai alapképzést? - tanulmány

Jó eredményei ellenére a szakmai alapképzés mégsem tűnik vonzó továbbtanulási lehetőségnek sok fiatal számára.
A szakképzés előnyeinek hangsúlyozására és vonzerejének növelésére irányuló erőfeszítéseket vizsgáló korábbi tanulmányok az iskolarendszerű szakképzési rendszer sajátosságaira fókuszáltak, azaz az életpálya tanácsadási szolgáltatások, a továbbtanulási lehetőségek, a képesítési rendszer, valamint a minőségbiztosítás szerepét vizsgálták.
A Cedefop honlapjáról letölthető új tanulmány más, mélyebb kérdéseket is feltár, melyek fontos szempontok lehetnek annak megértésében, hogy mi tehetné vonzóbb tanulási lehetőséggé a szakképzést a tanulók számára.

A kiadvány felhívja a figyelmet, hogy a munkaerőpiac összetétele és sajátosságai, a szakképzésre fordított kiadások, valamint a tágabb értelemben vett befolyásoló tényezők, mint például a családtagok véleménye, illetve a közvéleményben a szakképzés minőségéről kialakult kép mind-mind szerepet játszanak az egyéni döntések kialakításában. A tanulmány számos nézőpontból mutatja be, hogy milyen eszközök állnak rendelkezésre a szakképzési rendszerről kialakított közvélekedés javítására. Német, finn, ír, cseh, dán valamint spanyol jó példákon keresztül számos eszközt megismerhet az olvasó, amely hozzájárul a szakmai alapképzési rendszer fejlesztéséhez és vonzerejének növeléséhez.

A tanulmány angol nyelven elérhető az alábbi linken:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése