2014. június 10., kedd

Bizottsági jelentés a szakképzés európai minőségbiztosítási referenciakeretéről szóló ajánlás végrehajtásáról


EQAVET_logo_starAz EQAVET Szakképzési Minőségbiztosítási Referencia Keretrendszer célja a szakképzés minőségbiztosításával és minőségfejlesztésével kapcsolatos munkák támogatása.
A minőségbiztosítás fontos szerepet tölt be a szakképzés területén jelentkező kihívások leküzdésében, és nagyban hozzájárul ahhoz, hogy valamiféle közös felfogás alakuljon ki arra vonatkozóan, hogy mit is tekintünk magas színvonalú szakképzésnek. Továbbá megkönnyíti majd a különböző országokban folytatott tanulmányok kölcsönös elismerését is. A szakképzés európai minőségbiztosítási referenciakeretéről szóló ajánlás tehát olyan referenciaeszközt hoz létre, melynek célja, hogy segítse a tagállamokat a szakképzési rendszerek folyamatos javításának előmozdításában és figyelemmel kísérésében. A keret hozzájárul a szakképzés minőségének javulásához, valamint a szakképzés-politikák tagállamok közötti jobb átláthatóságához és összhangjához, ezáltal pedig elősegíti a kölcsönös bizalmat, a munkavállalók és tanulók mobilitását, végül pedig az egész életen át tartó tanulást. 

A referenciakeret négy szakaszból álló folyamatot határoz meg: 1. tervezés, 2. végrehajtás, 3. értékelés, 4. felülvizsgálat.
A keret egyfajta „eszköztárként” működik, melyből az egyes felhasználók kiválaszthatják azokat az elemeket, melyek leginkább megfelelnek a rendszerüknek. A szakképzés európai minőségbiztosítási referenciakeretének rugalmas megközelítése, mely választható és egyben kiigazítható eszközöket bocsát rendelkezésre, megkönnyíti a referenciakeret alkalmazását. Ez ugyanakkor azonban csökkenti is annak a lehetőségét, hogy országok közötti közös nyelvként és fogalmi keretként szolgáljon. Egyértelműen szükség van tehát más európai minőségbiztosítási és átláthatósági eszközökkel való nagyobb mértékű együttműködésre.

A referenciakeretről szóló ajánlás arra kéri fel a tagállamokat, hogy alakítsanak ki olyan nemzeti megközelítést, melynek célja a nemzeti szintű minőségbiztosítási rendszerek korrigálása, jelöljenek ki nemzeti minőségbiztosítási referenciapontot, és vegyenek részt az európai hálózatban (EQAVET-hálózat).

Az idei jelentés összefoglalja a megszerzett tapasztalatokat és bemutatja a Bizottság következő lépésekre vonatkozó javaslatait. A jelentés a helyzetet bemutató bevezető után a szakképzés minőségbiztosítása terén elért eredményeket vizsgálja, majd kitér a szakképzési rendszer, ill. szolgáltatók szintjén lévő minőségbiztosítási mechanizmusokra. Ez után az előttünk álló kihívásokat, a szakképzés európai minőségbiztosítási referenciakeretének hozzájárulását a szakképzés átláthatóságához, valamint az irányítással kapcsolatos kérdéseket vizsgálja. A jelentés a szakképzés európai minőségbiztosítási referenciakeretének kiterjesztésének lehetőségeivel zárul.

A bizottsági jelentés magyar nyelven elérhető az alábbi linken:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése