2013. január 25., péntek

Magyarország legnagyobb néprajzi online adatbázisa


60 000 műtárgyat, 31 000 fényképet (fotó és diapozitív) és 7000 nyomatot és rajzot tartalmaz a Néprajzi Múzeum képes online adatbázisa. 
A legnagyobb és folyamatosan gyarapodó magyarországi online múzeumi gyűjtemény magyar és angol nyelven is elérhető.

A több százezer műtárgynak, fotónak, nyomatnak, rajznak csak töredéke tekinthető meg a kiállításokban, a gyűjtemény eddig leginkább csak a szakmai közönség számára volt hozzáférhető a hagyományos, analóg kutatási lehetőségek segítségével.

A páratlan néprajzi forrásanyag lehetőséget teremt a szakmai és a laikus érdeklődők számára a virtuális kutatásra, keresésre, böngészésre és szörfözésre a 18-20. századi hagyományos paraszti kultúrát, az európai és az Európán kívüli népek legnagyobb tárgy- és dokumentumállományát képviselő hazai múzeumi gyűjteményben.

Az adatbázis felülete magyar és angol nyelvű, az általános eligazodást keresési segédletek, egyszerű és összetett keresési lehetőség, valamint a Nagyító című tematikus válogatás segíti. Az online adatbázis specialitása, hogy itt egy kattintással összekapcsolhatók a műtárgyak és a különböző képi ábrázolások, megjeleníthető bármilyen szempontú szűrés, és lehetőség van az online párbeszédre, kommentelésre is. A fejlesztés a Néprajzi Múzeumban közel 10 éve folyó, a hazai muzeológiában egyedülálló műtárgy digitalizálási tevékenység eredményességét tükrözi.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése