2013. január 28., hétfő

Te is olvasol, ugye? - olvasásnépszerűsítő pályázat

PISA2009 összefoglaló jelentése szerint Magyarországon egy gyakran olvasó diák szövegértési teljesítménye átlagosan annyival jobb egy olvasni nem szerető diákénál, mintha három évfolyammal felette járna iskolába. Fontos tehát, hogy minél szélesebb körben felhívják a figyelmet a mindennapi, értő olvasás fontosságára. A magyar diákok szövegértésben elérték az OECD-országok átlagát. A fejlődéshez minden bizonnyal hozzájárultak az elmúlt évek középiskolai olvasásfejlesztő kezdeményezései.

A fenti tapasztalatokra alapozva a kiírók a pályázat keretében egy értő, értékelő, ugyanakkor élményközpontú könyv- és lapolvasásra szeretnék inspirálni a 14-18 éves korosztályt. A Te is olvasol, ugye? című kampány az olvasásra mint szórakozási formára, élményszerzési módra hívja fel a figyelmet. Céljai megvalósításához egy olyan fiatal, népszerű szerzőt hívtak segítségül, aki mind személyes karakterével, mind műveivel bizonyítottan képes megszólítani, dinamizálni, aktivitásra bírni a 14-18 éves olvasóközösséget.
Te is olvasol, ugye? című pályázat keretében a résztvevő országos és megyei napi- és hetilapok összehangoltan, egy időben közzéteszik a népszerű, fiatal író, Grecsó Krisztián Csak egy tánc című kisprózáját. A megjelent Grecsó-novellához kapcsolódóan pályázatot hirdetnek középiskolások számára. Játékra hívják a diákokat: Írjanak rövid értelmező szöveget (kritikát, vitairatot, esszét), küldjék el a kampány e-mail címére! A pályamunkákat reprezentatív zsűri értékeli, a legjobbnak választott szöveg szerzője egy 150 000 Ft értékű táblagépet kap ajándékba – valamint egy lehetőséget. Dönthet arról, kik kapják a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) könyvkiadói által felajánlott könyvcsomagokat. Vagyis a győztes ajándékot kap, és az olvasás élményét ajándékozza mások számára.

A kezdeményezést (művével) segítő író: Grecsó Krisztián író 1976-ban született Szegváron. Első irodalmi sikerét a Pletykaanyu című novelláskötetével aratta, 2001-ben. 2005-ben látott napvilágot Isten hozott című regénye, amely 2007-ben németül, 2008-ban csehül, 2009-ben szlovénul is megjelent. Legfrissebb kötete, a Mellettem elférsz című regény 2011-ben került a könyvesboltokba. Grecsó Krisztián népszerű tárcaíró, publicista, irodalmi estek gyakori, kedvelt vendége – az élő magyar irodalom egyik ikonikus alkotója.

A pályázat projektmenedzsere és sajtókapcsolati felelőse: Szabó Tibor Benjámin, az SGA kurátora (szabo.tibor.benjamin@gmail.com, +36/70 512-8626)
 A pályázat szakmai mentora: Diószegi Endre középiskolai tanár (tandor@vnet.hu)
 A diákok pályamunkáit elbíráló zsűri elnöke: Für Anikó színművésznő

 A kezdeményezés főbb eseményei:
  • 2013. március 13. – A pályázat beharangozójának megjelenése a résztvevő lapokban
  • 2013. március 20. – A novella első részletének megjelenése
  • 2013. március 27. – A novella második részletének megjelenése
  • 2013. április 04. – A diákok pályamunkájának beküldési határideje
  • 2013. április 11. – Előértékelés, a tíz legjobb dolgozatot kiválasztása
  • 2013. április 15. – A Für Anikó vezette zsűri a tíz dolgozatból kiválasztja a legjobbat
  • 2013. április 21. – Eredményhirdetés a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon. A zsűri értékeli a pályamunkákat, méltatja a győztes dolgozatot,átadja a nyertesnek az értékes ajándékot (egy 150 000 Ft értékű táblagépet)
  • 2013. április 22. – A győztes pályamű megjelenése a lapokban
 További információ a facebook.com/teisolvasol oldalon!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése