2013. január 11., péntek

Könyvajánló - Ranschburg Jenő: Óvodások



A tanulmánykötet első része az önálló személyiség, az „én” megszületését és fejlődését írja le attól a pillanattól kezdve, hogy a gyermek a tükörben felismeri és megnevezi Önmagát. A veleszületett temperamentum, a szociabilitás, az önkontroll és az önértékelés kérdéskörei is „terítékre kerülnek”. Szó esik azokról a legáltalánosabb tényezőkről is, melyek meghatározó jelentőségűek lehetnek a személyiségfejlődés szempontjából (p1. fiúnak vagy lánynak született-e a gyermek, hányadik testvérként, milyen temperamentummal stb.). 
A további fejezetek témája az a folyamat, amely során a kisgyerek társadalmi lénnyé érik: lassan elsajátítja a mindenkori „másik”-hoz való viszonyulások bonyolult rendszerét. Kortárs kapcsolatok építésén keresztül válik egyre gyakorlottabbá a közösségi életben. Kiemelt jelentősége lesz a játéknak, a jószívűségnek, a vetélkedésnek és az agressziónak. Az óvodáskor idején rajzolódik ki – szerencsétlen esetben – az agresszív gyermek portréja. 
A szerző leírja azokat a nevelési módszereket, amelyek az ilyen gyermeket letéríthetik arról a fejlődési pályáról, amely beavatkozás híján a társadalom peremére vezetné őt. 
Végül külön fejezet taglalja az óvodáskorúak barátságát, az első olyan személyes kapcsolatot, amelyben az ember korosztályának egy korábban ismeretlen tagja felé irányítja érdeklődését, szeretetét. 

A tanulmányok olvasmányos, könnyen érthető stílusa lehetővé teszi, hogy hozzáértők és laikusok, szülők, nagyszülők és pedagógusok egyaránt élvezettel és haszonnal forgathassák.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése