2014. április 30., szerda

Az Útravaló Ösztöndíjprogramról

Megjelent a Kormány 58/2014. (III. 4.) Korm. rendelete az Útravaló Ösztöndíjprogramról szóló 152/2005. (VIII. 2.) Korm. rendelet módosításáról a Magyar Közlöny 2014/33. számában.

A módosítás jelentős mértékben megváltoztatja az eddigi gyakorlatot az ösztöndíjak elnyerése, a jogosultság, az elszámolás és a folyamatosság tekintetében.
A módosítás értelmében a Rendelet 9. §-a helyébe lépő rendelkezés jelentősen megszigorítja a mentor ösztöndíja jogosultságának feltételeit.  A mentor a kiírásban meghatározott részre, ha az általa mentorált tanuló előző év végi tanulmányi átlaga a pályázati kiírásban jelzett mértéket meghaladóan nem romlott, valamint a tanuló az e rendeletben részletesen meghatározott következő évfolyamba lép. További szigorítás, hogy amennyiben a tanuló javítóvizsgát vagy sikertelen osztályozó vizsgát tesz, a mentor az ösztöndíjának az előre meghatározott részére már nem jogosult.

A módosított (4) szabályozza az intézményváltás esetén szükséges teendőket. Az ösztöndíjas jogviszonya akkor marad, csak ha az új köznevelési intézmény - állami fenntartású intézmény esetében az állami intézményfenntartó központ -, nyilatkozik arról, hogy vállalja az e rendeletben meghatározott feladatok ellátását. Annak a köznevelési intézménynek, amellyel a tanuló korábban tanulói jogviszonyban állt, írásban tájékoztatnia kell a tanulót az ösztöndíjas jogviszony fennmaradásának feltételeiről. A figyelmeztetés megtörténtét nyilatkozatban kell rögzíteni.
Könnyítés, hogy a korábban esélyteremtő ösztöndíjban részesült tanuló és mentora a soron következő tanévben együtt és ugyanabban az alprogramban kívánja folytatni, elegendő ezt írásban jelezniük. Másik alprogram esetén azonban már új pályázatot kell benyújtani.

A (6) további szigorításként rögzíti, hogy amennyiben az ösztöndíjra való jogosultság valamely feltétele – a 3. § (1) bekezdésben meghatározott, a szociális rászorultságot alátámasztó feltételek kivételével – megszűnik, az intézmény vagy az intézményfenntartó központ, a tanulóval és annak mentorával megkötött ösztöndíjszerződést annak a hónapnak utolsó napján, amelyben jogosultság feltétele már nem áll fenn, egyoldalúan megszünteti.

A módosítást tartalmaz (8) rögzíti, hogy amennyiben a pályázat és a szerződés megkötése között változik meg a jogosultság, a szerződést már nem lehet megkötni.

Az előzetes vélemények, tapasztalatok, valamint a fluktuáció miatt került sor a (9) módosítására is. Ez tartalmazza annak lehetőségét, hogy a tanuló indokolt esetben két alkalommal mentorváltást kezdeményezhet. Ez jelenthet személyes okot is, de azt is, hogy a pedagógus munkaviszonya időközben megszűnt.  A módosítás rögzíti, hogy a tanuló és törvényes képviselője írásbeli indokolt kérelméhez csatolni kell az átvevő személy mentori pályázatát. Így lehetővé válik a szerződés módosítása, azzal, hogy a mentorváltás esetén az 5. § (1) bekezdésében meghatározott tanulói létszám nem léphető túl.
A Rendelet 11/A. § (2) bekezdésének módosítása részletesen rögzíti az ösztöndíj-támogatási komponens keretében pályázatot benyújthatók körét, valamint a feltételeket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése