2013. május 27., hétfő

Egyes gyermekvédelmi tárgyú miniszteri rendeletek módosításának tervezete

A tervezet a személyes gondoskodást nyújtó gyermekjóléti, gyermekvédelmi intézmények, valamint személyek szakmai feladatairól és működésük feltételeiről szóló 15/1998. (IV. 30.) NM rendelet (a továbbiakban: NM rendelet) és a javítóintézetek rendtartásáról szóló 30/1997. (X. 11.) NM rendelet (a továbbiakban: Rendtartás) tartalmi módosítását, továbbá a személyes gondoskodást nyújtó szociális intézmények szakmai feladatairól és működésük feltételeiről szóló 1/2000. (I. 7.) SZCSM rendelet, valamint az egyes gyermekvédelmi tárgyú miniszteri rendeleteknek a gyermekvédelmi és gyámügyi eljárások egyszerűsítésével összefüggő módosításáról szóló 26/2013. (III. 29.) EMMI rendelet pontosító jellegű módosítását foglalja magában.

Az NM rendelet módosítása az új köznevelési törvény megjelenésével, valamint a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény módosításaival összhangban, továbbá a jogértelmezést segítő pontosítások megtétele miatt vált szükségessé.

A módosítás főbb tartalmi elemei az alábbiak:
- a módszertani feladatok ellátására vonatkozó rendelkezések módosítása,
- a sajátos nevelési igényű gyermekek korai fejlesztésére, gondozására, valamint fejlesztő felkészítésére vonatkozó hivatkozások hatályon kívül helyezése, pontosítása,
- krízisközpont ellátási területének pontosítása,
- pontosítás a bölcsődei ellátás tekintetében az alapfeladaton túli szolgáltatásokra és a nevelés-gondozás nélküli munkanapra vonatkozóan,
- pontosítás a családi napközi keretén belül megvalósuló alapfeladaton túli szolgáltatásokra vonatkozóan,
- a speciális gyermekotthon biztonsági elkülönítőjére vonatkozó szabályozás módosítása,
- a különleges gyermekotthon korai fejlesztésre, gondozásra vonatkozó szabályainak módosítása,
- az ideiglenes hatállyal elhelyezett, az átmeneti vagy tartós nevelésbe vett gyermekotthonban gondozott gyermek családi pótléka felhasználására vonatkozó szabályok módosítása.

2013. július 1-jén hatályba lép a Büntető Törvénykönyvről szóló 2012. évi C. törvény, az új Btk., valamint a büntetések és az intézkedések végrehajtásáról szóló 1979. évi 11. törvényerejű rendelet módosítása. Mindkét jogszabály jelentős mértékben érinti a fiatalkorúakra vonatkozó szabályozást. Ezért szükséges Rendtartás ugyancsak 2013. július 1-jével történő módosítása.

Véleményezési határidő: 2013. május 31. 
Véleményezési cím: peter.kecskes@emmi.gov.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése