2013. május 29., szerda

Iskolásoknak a parlagfűről - kiadvány

Kisiskolásoknak készített ismeretterjesztő kiadványt a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH), amelyben a gyerekek az életkoruknak megfelelő, játékos formában kapnak információt a parlagfűről és az ellene való védekezésről. A NÉBIH a foglalkoztató füzetet a tanév végéig valamennyi iskolába eljuttatja.

A Parlagfű kisokos című ingyenes kiadvány rövid történet keretében ismerteti meg a 8-10 éves korosztályt a jelenleg hazánkban legelterjedtebb és legfőbb allergén gyomnövénnyel. Bemutatja a növény fejlődését, elterjedését, az általa okozott pollenallergia tüneteit, valamint arra is rámutat, hogy ki és mit tehet a gyom további szaporodásának és virágzásának megakadályozása érdekében. A színes kis füzet emellett több, a gyerekek által kedvelt feladattípussal segíti a gyomokkal, főképpen a parlagfűvel való ismerkedést: színezéssel, keresztrejtvénnyel, kakukktojás keresővel, betűrendezővel, útkeresővel, mozaikképpel, betűvadászattal, szókeresővel, matricaragasztással. A vidám kis történet főszereplői gyerekek, akik végigkísérik a 3-4. osztályos tanulókat a feladatokon, olvasható a Vidékfejlesztési Minisztérium közleményében.

Az ismeretterjesztésre, a tájékoztatásra, szemléletformálásra, vagyis a megelőzés fontosságára helyezi a hangsúlyt a kormányhatározatba foglalt parlagfű elleni, tavaly elfogadott akcióterv. A terv részeként a parlagfű elleni védekezés témája fokozatosan beépül az iskolai tananyagba, ismeretterjesztő kampányok segítségével megszólíthatóak a fiatalok.

Magyarország Európa egyik parlagfűvel leginkább fertőzött országa, a becslések szerint hazánkban már minden ötödik ember parlagfűvel összefüggésbe hozott allergiás, illetve minden nyolcadik asztmás megbetegedésben szenved, számuk évről évre növekszik. A parlagfű okozta, egészséggel összefüggő kár nagyságát szakértők 7 milliárd forintra becsülik. A parlagfű-allergia néhány évtized alatt hazánk népbetegségévé vált. Az egyre romló helyzet tartós megoldása csak a súlyosan allergén gyomnövény drasztikus visszaszorítása, irtása lehet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése