2014. január 20., hétfő

Okosotthon Program a tudatos fogyasztóvá neveléshez

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) elindította az Okosotthon Programot, amellyel az általános iskolás gyerekek játékos formában tanulhatják meg, hogyan takarékoskodhatnak, és fogyasztásaik során mire kell odafigyelniük. A programot 2014. január 9-én mutatták be a debreceni Epreskerti Általános Iskolában.
Pintér István, a hatóság főigazgatója a sajtótájékoztatón elmondta: a 6-10 éves korosztályt éri a legtöbb külső inger, így velük lehet a leghatékonyabban kezdeni a tudatos fogyasztóvá nevelést. Közölte, hogy a hatóság mindenki számára ingyenesen elérhető játékos programot indított az interneten, amely a www.nfhokosotthon.hu honlapon érhető el.
A játék során egy virtuális háztartásban kell különféle feladatokat és felmerülő problémákat megoldani a leghatékonyabb megoldási javaslat kiválasztásával. A rendszer jelzi, hogy  egyszerű praktikákkal - mint például a törülköző radiátorról levétele vagy az ásványvíz hideg kamrában tartása a hűtő helyett - mennyi energia spórolható meg, és mennyit lehet megtakarítani a költségeken.
A játéknak van egy nehezebb, felnőtteknek szóló alkalmazása is, amely a rezsiköltségeken elérhető megtakarításhoz ad praktikus tanácsokat - tette hozzá a főigazgató.
Pintér István tájékoztatása szerint a programot az őszre társasjáték formájában is elkészítik, mert nem minden iskola rendelkezik megfelelő informatikai eszközparkkal. Ez kereskedelmi forgalomban nem lesz kapható, csak az oktatási intézményeknek szánják.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése