2013. december 17., kedd

Változtak a pedagógus-továbbképzéssel kapcsolatos szabályozások



Megjelent a MagyarKözlöny 2013. évi 160. számában a 346/2013. (IX. 30.) Kormányrendelet, amely a pedagógus-továbbképzésről, a pedagógus-szakvizsgáról, valamint a továbbképzésben résztvevők juttatásairól és kedvezményeiről szóló 277/1997. (XII. 22.) Korm. rendelet módosításáról rendelkezik.

A 2011. évi CXC. törvény 62 §(1) bek. k) pontja szerinti, a valamennyi pedagógus számára kötelező hét évenkénti pedagógus-továbbképzés e rendelet hatályba lépésétől kezdve nyelvvizsga bizonyítvánnyal is teljesíthetővé válik. Fontos változás, hogy a módosított 277/1997. (XII. 22.) Korm. rendelet hatályba lépésétől kezdve, a 4. §. értelmében – amely részletesen felsorolja a lehetőségeket -, elfogadható többek között a nevelőtestületi együttműködésben megvalósuló - tanulói eredményességben mérhető komplex fejlődési – projektekben megszerzett, a nyelvvizsga bizonyítványok, valamint a kultúráért felelős miniszter által akkreditált továbbképzés elvégzését igazoló okiratok is. 

A kötelező képzéseken való részvétel korhatára az Nemzeti Köznevelési törvény hatályba lépésekor az eddigi 50 év helyett két évvel nőtt azoknak a pedagógusoknak az esetében, akik a törvény 2012. szeptember 1-i hatálybalépésekor az 52. életévüket betöltötték. Ők már nem kötelezhetők a pedagógus-továbbképzésben való részvételre. Ugyanakkor az 52 évnél fiatalabb pedagógusok számára az eredetinél hosszabb az időintervallum, azaz 55 éves korig kötelező a részvétel. A módosított és egybeszerkesztett 277/1997. (XII. 22.) Korm. rendelet 4.§. (2) bekezdése előírja, hogy: „a pedagógus a pedagógus munkakör betöltésére jogosító oklevél megszerzését követő hetedik év szeptember hónap első munkanapjától addig az évig, amelyben az ötvenötödik életévét betölti, augusztus hónap utolsó munkanapjáig vesz részt a Nkt. 62. § (2) bekezdésében szabályozott továbbképzésben”. Az új szabályozás szerint továbbá a szakmai megújító képzésben, vezetőképzésben való részvétel kötelezettség, így tehát költségtérítés, juttatás nem igényelhető. Ezzel együtt megszigorodtak a továbbképzési kötelezettséget nem teljesítőkkel szembeni következmények. Amelyik pedagógus önhibájából nem vesz részt a 7 évente kötelező továbbképzésen, vagy nem fejezi be azt, állását veszítheti.

A 326/2013. (VIII.30.) kormányrendelet életbelépésével megszűnt a szakvizsga, vagy azzal egyenértékű szakirányú továbbképzés után az előmenetelben történő automatikus előrelépés és illetménynövekedés, valamint a hétévenkénti továbbképzési kötelezettség teljesítéséért járó várakozási idő csökkentése. A Pedagógus Mesterfokozatba lépés előfeltétele a pedagógus szakvizsga megléte. A pedagógus szakvizsgával egyenértékű képzések szakterületeit a 326/2013. (VIII.30.) kormányrendelet felsorolja.  A módosított és egybeszerkesztett 277/1997 (XII.22.) rendelet rögzíti, hogy a továbbképzési kötelezettségek szempontjából figyelembe vehető egyéb képzések kivételével, a beiskolázási terv csak a továbbképzési jegyzékben szereplő továbbképzéseket tartalmazhatja. Külön hangsúlyt kap az is, hogy a nevelő-oktató munkát segítő emelt szintű vagy felsőfokú szakképzés is elfogadható pedagógus továbbképzésnek.

A módosított és egybeszerkesztett 277/1997 (XII.22.) rendelet a nevelőtestület véleményének kikérését követően a fenntartó döntési jogkörébe tette a köznevelési intézmények öt évre szóló továbbképzési programjának jóváhagyását. A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ fenntartásában működő intézmények esetében ezt a Tankerületi igazgató teheti meg. A továbbképzési programoknak a felülvizsgálatára évente egy alkalommal kerülhet sor. A nevelési-oktatási intézmény beiskolázási terve – a Rendeletben meghatározott képzések kivételével – csak olyan továbbképzést tartalmazhat, amely szerepel a továbbképzési jegyzéken. Az akkreditált továbbképzések jegyzéke a térítési díjakkal együtt az Oktatási Hivatal honlapján (www.oktatas.hu/tovabbkepzes/pedakkred) megtalálható.


Ezzel együtt módosult a továbbképzés finanszírozási rendszere is. A megváltozott pedagógus-továbbképzésekre vonatkozó 277/1997.(XII. 22.) Kormányrendelet rendelet értelmében „a pedagógus továbbképzés az állami közfeladat-ellátás keretében térítésmentes”, tehát az állami és önkormányzati fenntartású intézményekből jelentkező pedagógusokat képzési költség nem terheli. Ez azonban a nem állami – nem önkormányzati intézmények pedagógusai számára a képzés térítéses. Számukra az összeget a fenntartó és a munkáltató hozzájárulása, valamint a résztvevő saját befizetése biztosítja. Változás az is, hogy ha a részvétel a pedagógus minősítéséhez szükséges, a fenntartó a teljes összeget finanszírozhatja. Az aktuálisan meghirdetett Intézeti képzésekről az Intézet honlapjáról tájékozódhatnak (www.szolnok-ped.sulinet.hu). Fontos, hogy az öt esztendőre szóló, kötelezően elkészítendő továbbképzési tervben azt a pedagógust kell előnybe részesíteni, akinek a továbbképzésben történő részvétele a minősítéshez kell.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése