2013. június 4., kedd

Emberi Jogi Rövidfilmverseny Diákoknak 2013

Fő témák: Gyermekek jogai és a háborútól és üldöztetéstől menekülő gyermekek Az idén 2013. december 5. és 12. között Bécsben megrendezésre kerülő "this human world" elnevezésű emberi jogi filmfesztivál szervezői ismét megtartják az Emberi Jogi Rövidfilmversenyt Diákoknak, amelyre Ausztriából, Magyarországról, Szlovákiából, Szlovéniából és Svájcból várják diákok jelentkezését. A verseny 2013-ban az ENSZ Bécsi Információs Szolgálat (UNIS), az ENSZ Menekültügyi Főbiztosság (UNHCR) Ausztriában lévő irodájának, valamint az Osztrák Szövetségi Művészeti, Kulturális és Oktatási Minisztérium támogatásával kerül megrendezésre.

1.1. Téma A pályázatra olyan rövidfilmek elkészítését várják a diákoktól, amelyek kapcsolódnak az "Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatában" foglaltakhoz, az idei évben különös tekintettel a gyermekek jogaira és a háborútól és üldöztetéstől menekülő gyermekekre. A szervezők arra bátorítják a 10 és 20 éves kor közötti diákokat, hogy feldolgozzák az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata (EJENY) 30 cikkét, valamint tanáraikkal együttműködve egy az EJENY tartalmának megfelelő rövidfilmet készítsenek (játékidő: 3 perc).
1.2. Pályázók köre A versenyre pályázhat minden 10 és 20 éves kor közötti diák.
1.3. Célok A verseny célja, hogy a fiatalok emberi jogokkal, az Egyetemes Emberi Jogok Nyilatkozatával és annak 30 cikkével kapcsolatos ismereteit növelje, különös tekintettel a gyermekek jogaira és a háborútól és üldöztetéstől menekülő gyermekekre. A verseny lehetőséget ad a diákok számára, hogy filmművészeti szempontból különböző témákat dolgozzanak fel, valamint bemutassák elkészült műveiket a "this human world" filmfesztivál részeként. A filmfesztiválra 2013 decemberében kerül sor neves bécsi mozikban. További információ: http://www.thishumanworld.com.
1.4. Film műfajok A következő műfajokban lehet a filmeket nevezni: fikció / játékfilm, dokumentumfilm, animációs film, kísérleti film, megfilmesített fénykép-történet.
1.5. Nyelv: A filmek a helyi nyelvek bármelyikén elkészíthetőek. A nyertes filmek a későbbiekben feliratozásra kerülhetnek, a különböző nyelvi közösségek online filmnézésének megkönnyítése érdekében.
2. Általános szabályok: 2.1. Nevezési határidő Nevezni a schulfilmprojekt@thishumanworld.com e-mail címen keresztül 2013. június 30-ig lehet.
2.2. A film hossza A feltöltött filmek hossza nem haladhatja meg a három percet.
2.3. Anyagok A filmek elkészíthetőek bármilyen az iskola által biztosított vagy a diákok rendelkezésére álló eszközzel; a videokamera típusok összes kategóriája használható, beleértve a mobil telefonok kameráit is.
2.4. Jogok A fesztivál szervezőnek jogában áll a felhívásra beérkezett műveket közzétenni; a verseny résztvevőinek szintén jogukban áll saját beküldött műveik közzétételéhez.
2.5. Határidő A pályázatokat 2013. szeptember 30-ig kell feltölteni az ftp-szerverre vagy elküldeni DVD vagy videó file formátumban a "this human world"- festival, c/o Ms. Annabel Müller, Schleifmühlgasse 8/14, 1040 Wien, Austria címre, egy a schulfilmprojekt@thishumanworld.com e-mail címre küldött e-mail kíséretében, amely további információt tartalmaz a filmről és a film elkészítésében résztvevő diákok nevéről és számáról. A filmeket egy ftp-szerverre is fel lehet tölteni (a hozzáférési kódok a regisztrációt követően kerülnek megosztásra).
3. Zsűri A "this human world" - fesztivál zsűrijét híres osztrák filmrendezők és színészek alkotják, akik értékelik a diákok műveit.
4. Díjak A zsűri által legjobbnak tartott pályázatokat díjazzák, valamint az elektronikus szavazatok eredménye alapján egy közönségdíj kerül kiosztásra. A díjátadó ünnepségre 2013. november 19-én kerül sor Ausztriában a Bécsi Nemzetközi Központban, egyszerre a Szlovénia Állandó ENSZ Képviselete által szervezett gyermekek jogairól szóló kiállítás megnyitójával.
5. Segítség ENSZ - Emberi jogokhoz háttéranyag: http://www.un.org/en/rights/index.shtml Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata: http://www.un.org/en/documents/udhr/ Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosság (UNHCR) oktatási segédlete tanárok részére: http://www.unhcr.org/pages/4ab356d36.html Az ENSZ Bécsi Információs Szolgálat (UNIS) oktatási anyagai a gyermekek jogairól (németül): http://www.unis.unvienna.org/pdf/together_strong/uno_kinderrechte_2010.pdf http://www.unis.unvienna.org/pdf/together_strong/uno_kinderrechte_quiz_2010.pdf http://www.unis.unvienna.org/unis/en/topics/human_rights.html Az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosának Hivatala (OHCHR) - A Gyermek Jogainak Bizottsága: http://www2.ohchr.org/english/bodies/crc/ Szlovénia: "Jogaink" - gyermekek jogairól szóló oktatási anyag több nyelven: http://www.mzz.gov.si/si/zunanja_politika_in_mednarodno_pravo/zunanja_politika/clovekove_pravice/projekt_izobrazevanja_nase_pravice/
5.1. Kérdések További információ itt érhető el: http://www.thishumanworld.com (menüpont: school film project). A 2009, 2010, 2011 és 2012. év nyertes filmjei szintén megtekinthetőek ezen a honlapon. További kérdés esetén kérjük, keresse a következő személyt: Irene Hoeglinger-Neiva, Public Information Officer United Nations Information Service (UNIS) Vienna Email: irene.hoeglinger-neiva@unvienna.org, Telefon: +43-1-26060-4448

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése