2013. november 20., szerda

Országos Köznevelési Tanács

Megjelent a Magyar Közlöny 2013/191.számában a Kormány 1855/2013. (XI. 19.) Korm. határozata az Országos Köznevelési Tanácsról és az Országos Nemzetiségi Tanácsról.
A rendelet szerint az Országos Köznevelési Tanács az oktatásért felelős miniszter javaslattevő, véleményező és tanácsadói tevékenységet végző országos szakértői testülete. Feladata közé tartozik, hogy figyelemmel kíséri a köznevelés helyzetét, javaslatot készít, állást foglal a közneveléssel összefüggő oktatáspolitikai, kutatási és fejlesztési kérdésekben, véleményezi a nevelés országos alapprogramjainak, a Nemzeti alaptantervnek, kerettantervnek kiadását, alkalmazását, javaslatot tesz a köznevelést érintő szakmai kérdésekben a miniszternek,
Az Országos Köznevelési Tanácsnak a miniszter felkérése alapján tizenhárom rendes és nyolc póttagja van. A jelölésben azok az országos pedagógiai szakmai szervezetek vehetnek részt, amelyek alapszabályuk és bírósági nyilvántartásba vételük igazolásával az Országos Köznevelési Tanács titkárságán bejelentkeztek.  Az Országos Köznevelési Tanács tagjait a miniszter nevezi ki. 

A kormányrendelet egyben létrehozta az Országos Nemzetiségi Tanácsot, amely a nemzetiségi közneveléssel kapcsolatos döntések szakmai előkészítésében működik közre. Az Országos Nemzetiségi Tanács a miniszter javaslattevő, véleményező és tanácsadói tevékenységet végző országos szakértői testülete. Egyik legfontosabb feladata, hogy véleményezze a nemzetiségi nevelés-oktatás céljaira készült könyveket tankönyvvé nyilvánításuk előtt. Az Országos Nemzetiségi Tanács tagjait – a 13 nemzeti kisebbség javaslata alapján – a miniszter kéri fel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése