2012. december 3., hétfő

Oktatás és képzés támogatása elektronikus dokumentumszolgáltatással



Csaknem 4 millió, akár szerzői jogi védelem alatt álló dokumentumról kérhetnek információt és rendelhetnek digitális másolatot a felhasználók az Országos Széchényi Könyvtár Eldorado-programjában. 

Az Eldorado - Elektronikus Dokumentum-küldés Országos Rendszere, Adatbázisa és Dokumentumtára - célja, hogy a felhasználók digitális formában, jogszerűen hozzájuthassanak a szerzői jogi védelem alatt álló, illetve e védelem hatálya alól kikerülő dokumentumokhoz a magyar könyvtári információ- és dokumentumszolgáltató rendszer (http://www.odrportal.hu) részeként működő, a projekt keretében megvalósuló szolgáltatásrendszer használatával.

A kiépülő rendszer segítségével az olvasók csaknem négymillió dokumentumról kérhetnek információt és rendelhetnek digitális másolatot, de kölcsönözhetnek e-könyvet is.
Az Eldorado-projekt feladata olyan rendszer létrehozása, amely az oktatás és képzés támogatása mellett szolgáltatásaival és üzleti modelljével nem veszélyezteti a könyvpiaci szereplők érdekeit, sőt, piacösztönző szereplőként segíti tevékenységüket.
A kész rendszerben az olvasók és könyvtárosok nyomon követhetik a megrendelések állapotát a megrendelés indításától a digitalizálás munkafolyamatain keresztül a fizetésig és az elkészült digitális másolat átvételéig.

Az OSZK által az Új Széchenyi Terv Társadalmi Megújulás Operatív Program keretén belül benyújtott pályázatot a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség az Európai Szociális Alapból és hazai központi költségvetési előirányzatból 250 millió forinttal támogatja a 2012. november 1. és 2014. október 31. közötti időszakban.
 
(MTI)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése