2013. március 25., hétfő

Művészek az Iskolában 2013

Fotó: Szabó Péter
A Művészek az iskolában célkitűzése, hogy a művészet és a kritikai pedagógia potenciáljainak együttes alkalmazásával, a demokrácia fogalmának és működési elveinek a művészet-pedagógiai gyakorlatba történő alkalmazását felvesse és alkalmazza.

A Művészek az iskolában keretében művészek és diákok, olyan közös projekteket hoznak létre, amelyekben az alkotási folyamat demokratikus elvek mentén valósul meg.

A megvalósuló projekt lehet:
  • a művész és diákok közös alkotása
  • a diákok saját projektjeinek megvalósítása, a művész segítségével
  • a művész projektjének megvalósítása, amelyben a diákok közreműködnek
A projektek lehetőséget adnak arra, hogy a diákok a művésszel való találkozás, a közös munka révén megismerkedjenek egy olyan gondolkodásmóddal, mely a sztereotípiák, a rutinból vagy éppen megfelelési kényszerből elfogadott tények, állítások megkérdőjelezését célozza. E projektekben a művészet nem izolált területként, hanem mint az egyének kritikai érzékét, felelősségtudatát és a szabadság gyakorlását fejlesztő médium jelenik meg.

A pályázatok elbírálásánál előnyt jelent a projektek helyi katalizátorként való felfogása, az adott iskola körülményeinek és lehetőségeinek figyelembe vételével. Továbbá előnyt jelent, ha a projekt koncepciója tartalmaz olyan elemeket, melyek alapján egy hosszabb távú művész-iskola együttműködés is elképzelhető (pd. önszerveződés, önképzőkör, érdekképviselet, szolidaritás elemeinek/ témáinak beépítése a projektekbe).

A Művészek az iskolában nem támogatja a résztvevők instrumentalizálását, azaz a közreműködők sajátos tanulási /részvételi igényei elhanyagolásának semmilyen formáját, fontosnak tartja a diákok számára az alkotói szerep biztosítását.

A tranzit.hu finanszírozza a projektek megvalósítását, segítséget nyújt az iskola-partner megtalálásában, illetve az iskolával való egyeztetésekben.

Projekt-költségvetés: 500.000 Ft bruttó, amely tartalmazza a megvalósítás és a dokumentáció (magyar és angol nyelvű) költségeit, valamint a honorárium összegét.

2013-ban két projekt valósul meg.

A pályázatokat az office@tranzitinfo.hu címre kell elküldeni 2013 április 15-ig, a kérdéseket is erre a címre várják.

A pályázat kiírója: tranzit.hu.
A projekt kurátorai: Angel Judit, Hegyi Dóra, Khoór Lilla
Projekt-koordinátor: Simon Vera

Forrás és részletek: http://www.tranzit.org

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése