2015. január 14., szerda

Környezettudatos gondolkodás - filmajánló


Az alábbi 3 témában felsorolt, környezeti nevelésben használható  rövidfilmeket, ismeretterjesztési és oktatási segédanyagokat az Ökológiai Intézet készítette. A rövid filmek alkalmasak egy-egy téma szakszerű fel dolgozására. Osztályfőnöki, technika-, természetismeret-, fizikaórákhoz, témanapokhoz ajánlhatók. Érthetőek, korrektek. Sokat tanulhatunk belőlük. Már negyedik osztálytól kezdve nézhetők, mert érthetők, képi anyaguk változatos.


Az alábbi témákban:

1) Környezetbarát technológiák az építkezésben és praktikus megoldások a ház körül
    (A szalmabála ház, Tömegkályha építése és használata, Az esővíz hasznosítása...)
2) Környezettudatosság a házunk táján – a fenntartható életmód népszerűsítése
    (A hagyományos falusi  porta hétköznapjai, Gyümölcsfeldolgozás hagyományosan, A fa és tüzelése, környezetbarát módon...)
3) A fenntartható fejlődés – ismeretterjesztési és oktatási segédanyagok
    (A fenntartható fejlődés fogalma, A fenntarthatatlanság tünetei, Fenntartható életmód...)

Megtekinthetők: www.ecolinst.hu

 ********************************** 
Friss és máris a szemétben

Megjelenés: 2010

Rendező: Valentin Thurn




A film részletesen elemzi az élelmiszerlánc pontjain fellelhető visszásságokat, a termelőtől a fogyasztói szokások változásán keresztül az élelmiszer maradékok/hulladék újrahasznosításának lehetőségéig. Példákat hoz, elemez, összefüggéseket tár fel, szembesít, különböző szereplők oldaláról igyekszik a problémákat taglalni, és alternatív megoldási javaslatokat, jó gyakorlatokat mutat be. Tabutémát feszeget azzal, ahogyan az áruházláncok működésének árnyoldalaira is felhívja a figyelmet. A fő téma – a pazarlás és a túlfogyasztás –a nyugati társadalmak sajátja, viszont a probléma (élelmiszerválság, éhezés), melyért ennek okán felelősek vagyunk, világméretű és komplex.

A gazdag képanyag, az érintett téma sokrétűsége lehetővé teszi, hogy rövid részeket akár általános iskola 4. osztályától kezdve beemeljünk a tanításba. Ajánlható egészséges életmód témanapon feldolgozásra, környezetismeret vagy technikaóra témájához társítva, beszélgetések indítójául. Az összefüggések komplex feldolgozására a középiskolás korosztálytól kezdve használható osztályfőnöki vagy földrajzórán.

*********************************
Néhány hasznos honlap a környezettudatos neveléshez:
www.tve.hu
tudatosvasarlo.hu
www.mme.hu
www.mkne.hu
www.csemete.com
www.bocs.hu
www.nemzetiparkok.hu
www.energiakaland.hu
www.humusz.hu
www.szelektalok.hu/kukakultura


Forrás: Új Köznevelés, 2014/10.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése