2014. július 10., csütörtök

Multimédia szolgáltatások a Sulinet+ hálózatán

A köznevelés informatikai hálózatának szolgáltatója, a Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Intézet (NIIFI) révén mostantól a multimédia népszerű szolgáltatásai (videokonferencia , streaming, videotorium) teljesen térítésmentesen áll a Sulinet hálózat felhasználók rendelkezésére, ezzel is segítve a hazai általános és középiskolák oktatóinak és tanulóinak a munkáját.

A desktop (web videokonferencia) szolgáltatás segítségével a felhasználó hagyományos asztali számítógépes környezetről, illetve mobil eszközökről (hordozható számítógép, okostelefon) közvetlen videó hívást vagy akár több résztvevős videokonferenciát bonyolíthat le (értekezletek, megbeszélések, távoktatások, bemutatók stb.). A szolgáltatás segítségével többek között – az egyébként utazáshoz szükséges idő és költségek elmaradásával – jelentős költség-, és időmegtakarítás érhető el.

A streaming (online közvetítés) és a www.videotorium.hu videó megosztó portál szorosabban összefüggő rendszert alkot A streaming lényege, hogy a felhasználók saját készítésű anyagokat tudnak az interneten keresztül online „közvetíteni”. Itt elsősorban oktatási anyagokra, előadásokra kell gondolni, de lehetőség van az intézményhez köthető események (pl. ballagás, évzáró, sportesemény, szakköri munka, versenyek) során készült felvételek közzétételére is.

Ehhez a szolgáltatáshoz szorosan kapcsolódik a www.videotorium.hu tudományos videó megosztó portál, mely 2010 óta töretlen népszerűségnek örvend a hazai felsőoktatási és kutatói szférában.

A Videotoriumon, Magyarország első számú tudományos videó megosztó portálján bárki találhat érdeklődésének megfelelő videót. Az oldalt, amely már több mint hatezer publikus videót tárol, méltó helyet biztosít olyan felvételek számára, amelyek segítik a tudományos munkát, vagy közelebbről megismertetnek egy tudományágat. Az intézmények saját készítésű anyagaikat elhelyezhetik és megoszthatják, akár saját aloldalon keresztül is. A hagyományos videómegosztó portálok funkcióin túlmutatva a felvételek mellé látványos képanyagokat, prezentációkat, dokumentumokat mellékelhetnek a feltöltők.

 
Az NIIF Intézet a multimédia szolgáltatások népszerűsítése érdekében 2014-ben pilot projektet indított a Sulinet+-ban részt vevő közoktatási intézmények számára. A pilot célja a Videotorium és a desktop videokonferencia rendszer használatának bemutatása, az intézmények igényeinek összegyűjtése.

Eddig több mint 35 intézmény csatlakozott a projekthez, de az NIIF munkatársai továbbra is várják újabb érdeklődők jelentkezését.
 
A projekttel kapcsolatban részletes információk a webform.niif.hu/multimedia_pilot weboldalon találhatók.

Forrás: edupress.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése