2012. november 19., hétfő

SOS! - Kríziskezelés családon belüli erőszak esetén


Az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat (OKIT) az Emberi Erőforrások Minisztériumának háttérintézményében, a Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézetnek egyik főosztályaként 2005 óta foglalkozik a hozzátartozók közötti erőszak (párkapcsolati erőszak, a gyermekbántalmazás, illetve a háztartáson belül a rokonok, családtagok által elkövetett erőszak), prostitúció- és emberkereskedelem áldozatainak segítésével.

Az információnyújtás mellett azonnali segítséget nyújt a bántalmazás miatt kialakult válsághelyzetben, krízisbe került állampolgárok részére. 

Rászorultság esetén, a klienssel egyeztetve, titkos menedékhelyen történő azonnali elhelyezésben is tud segíteni.

Amennyiben egyéb segítő lehetőségek helyett az elhelyezés válna szükségessé, úgy a krízisotthonokban, amelyek titkos intézmények, az elhelyezés 4 hétre szól, ami indokolt esetben, maximum további 4 héttel meghosszabbítható. Az ellátás díjtalan. A gondozás során a krízisotthon szakemberei segítik a rászorulót a probléma hosszabb távú, biztonságos megoldásában, továbbá kapcsolatot tartanak az illetékes családsegítő és gyermekjóléti szolgálat családgondozójával.

Szabad férőhely esetén a rászorulónak önállóan, saját költségén kell eljutnia az ország területén található krízisotthonok valamelyikébe, a krízisotthon munkatársával megbeszélt részletek szerint. A telefonszolgálat szállításban sajnos nem tud segítséget nyújtani. Amennyiben a kliens, saját mobil elérhetőséggel nem rendelkezik, úgy a krízisotthon munkatársa, az illetékes családsegítő és/vagy gyermekjóléti szolgálat segítségével, a szolgálat által megadott telefonszámon keresztül állapodik meg vele az odautazás részleteiről.

Az esélyegyenlőség biztosítása érdekében e-mailen keresztül is történik segítségnyújtás. A segítségkérő leveleket a szolgálat az okit@ncsszi.hu címre várja.

Telefonszolgálatuk az ország egész területéről, éjjel-nappal, ingyenesen, vezetékes vagy mobil hálózatról is hívható a 80/20-55-20-as telefonszámon.

A szolgálat munkájáról tájékozódhatnak a www.bantalmazas.hu címen.

További információ:
Lajter Zsuzsanna, főosztályvezető
Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat
+36-20/947-82-88
és a facebookon ...

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése