2012. november 14., szerda

Nemzetközi projekt általános iskolás diákoknak

Comenius szeminárium Nagy-Britanniában általános iskolák számára
(Durham, 2013. szeptember-2015. július.)

A projektre Jász-Nagykun-Szolnok megye angliai testvérmegyéje, Durham megye nyújt be pályázatot. A kétéves programon való részvételre az angol partner a megyéink közötti együttműködés alapján várja megyénkből az érdeklődő iskolák jelentkezését.

A projekt célja:
  • a diákok szöveg-/zeneértési készségének fejlesztése, a nyelvi és kulturális különbségek megismerése, az új technológiák (internet) hatékony használatának erősítése;
  • a pedagógusok projektmenedzselési készségének fejlesztése;
  • a számítógépes ismeretek bővítése

A projekt fő témája: programba bekapcsolódó diákok között énekek cseréje.

Résztvevők: általános iskolák

A projekt rövid leírása:

Az első év mottója: ének a megyémből/régiómból.

Az iskolák saját régióikból énekeket küldenek egymásnak, amelyeket hallgatva a diákok felfedezik a nyelvi különbségeket; tanulnak egymás földrajzi környezetéről; énekekkel kapcsolatos kérdéseket tesznek fel egymásnak és az iskolaév alatt megismerkednek egymás dalaival. Az iskolaév végén megszavazzák, hogy melyik a kedvenc dal, amit mindenki megtanul és felvesz.

A második év mottója: A dal, amit mindannyian ismerünk.

Ebben az évben a résztvevők egymás ismert témákhoz kötődő dalaival ismerkednek (pl. ünnepek, születésnap témában), és néhány szót megtanítanak egymásnak. A projekt végén mindenki megírja a saját, Comenius programról szóló énekét.

A projekt során a diákok és tanáraik alapvetően az interneten keresztül tartják a kapcsolatot, de sor kerülhet diákok és tanárok cseréjére is.

Az angol partner emellett 2013. januárban szemináriumot is tervez iskolaigazgatók/tanárok részére , amennyiben az érdeklődő pedagógusok részt tudnak azon venni. (a részvételhez a Nemzeti Irodához kell pályázatot benyújtani a kiutazóknak /Comenius preparatory visit programme/; az iroda általában 1 fő kiutazását-szállással és étkezéssel- támogatja).
A részvétel feltétele az angol nyelv legalább társalgási szintű ismerete.

A szervezők tájékoztatása szerint a projekt iránt eddig Szlovákiából, Romániából, Törökországból, Franciaországból, Németországból és Finnországból érdeklődtek.

A program iránt érdeklődő iskolák 2012. december 7-ig jelezzék részvételi szándékukat a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat Térségfejlesztési és Külügyi Irodán.

E-mail: tfi@jnszm.hu

További információ kérhető Mészárosné Tóth Annamáriától az 56/505-994-es vagy a 30/637-1599-es telefonszámon.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése