2015. március 5., csütörtök

Iskolai konfliktusok kezelése - Útjára indult az Iskolai Konfliktus Tudásközpont online felülete

Ill.: Szűcs Édua
A Tudásközpont az Oktatási jogok Biztosának kezdeményezésére, több hazai egyetem, az ELTE, a Debreceni Egyetem, a PPKE valamint az OFI együttműködésével jött létre és működik. A jövőben a tudásközpontot az egyetemek és az OFI együttműködve fejlesztik tovább közösen meghatározott célok szerint.
A Tudásközpont célja a hazai iskolai konfliktus témakörben felhalmozott tudás összegyűjtése, valamint – elsősorban a hazai állapotok és folyamatok megismerését szem előtt tartó – rendszerezése. A tudásközpont része az iskolai konfliktussal kapcsolatos hazai publikációk, szakkönyvek, kutatási eredményeket összegyűjtő annotált bibliográfia, ami az OFI szerverén működik, keresőmotorral ellátva, kutató- és felhasználóbarát formában. 
Emellett egy hazai jó gyakorlat gyűjtemény található konfliktuskezelési programokról, módszerekről, lehetőségekről. Az összegyűjtött gyakorlatok és programok rövid leírása, implementáló intézményeik bemutatásával és elérhetőségeinek, webes felületen való közzétételével történik.
A Tudásközpontban továbbá a finn, KiVa elnevezésű, iskolai zaklatással foglalkozó program magyarországi adaptációs tanulmánya található, egy rövid policy dokumentum kíséretében, mely a hazai döntéshozók számára ad rövid összegzést a KiVa magyarországi adaptációjának lehetőségeiről, beilleszthetőségéről a magyar köznevelés rendszerébe.
A Tudásközpont tartalmazza annak a kurrens iskolai konfliktusok felmérésére irányuló kutatásnak eredményeit, mely elsősorban az iskolai zaklatás/bántalmazás online, és hagyományos jelenségeit vizsgálja. A kutatás az 5-8.-os korosztályra nézve országosan reprezentatív, a diákok mellett az őket tanító a pedagógusok körében is zajlott. A kutatás célja a helyzet felmérésén túl, felderíteni a lehetséges beavatkozási pontokat, valamint a konfliktusok megoldásában a támogatást, segítséget leginkább elfogadó és igénylő szereplők feltérképezése.

Forrás és további információ:  http://iskon.opkm.hu/index.php

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése